Жените и децата най-малко познават правата си
Жените и децата най-малко познават правата си / снимка: БГНЕС, архив

Жените и децата най-малко познават правата си и най-рядко ги отстояват. Това каза за Дарик Пловдив изпълнителният директор на Фондация „Джендър Алтернативити” адвокат Милена Кадиева по повод Международния ден за правата на човека.

Постепенно хората все повече познават своите права, защото все повече се говори за това. Повече от 65% от всички хора, които посещават Центъра в Пловдив, относно нарушаване на техните права чрез насилие, стигат до съдебна зала и при 80% от тези случаи те постигат ефективна защита, обясни тя.

На въпрос дали се нарушават човешките права в днешно време адвокат Кадиева беше  категорична: „За съжаление, нашето общество не е особено толерантно към различните и доста често се използва езикът на омразата”.

Ежегодно от 1948 г.на 10 декември се чества Международният ден за правата на човека. Това е датата, на която е приета Всеобщата декларация от Общото Събрание на ООН. Документът е преведен на повече от 375 езика. Народното събрание на България приема Декларацията през 2008 г.