/ www.emsc-csem.org
Земетресение с магнитуд 3.5 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ край Провадия. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението, регистрирано 13 минути след полунощ, е било с магнитуд 3.4 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е бил на 37 километра югозападно от Варна и на 11 километра югоизточно от Провадия. Огнището е на 2 километра дълбочина.

Земетресението е усетено единствено на територията на Провадия. Няма информация за нанесени материални щети след земетресението от тези нощ, няма и информация за пострадали, каза пред „Фокус“ кметът на Провадия Филчо Филев. Очаква се информация от кметовете и кметските наместници на населени места в общината дали има щети и пострадали.

Филев добави, че трусът, макар и не много силен, е усетен значително от живущите във високите блокове на града. „Около 00:13 часа се усети земетресението, което трая около 7-8 секунди", каза той.

От Института по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките съобщават, че са последвали няколко съвсем слаби вторични земетресения, но обстановката е нормална и спокойна.
БГНЕС, Фокус