Големите вериги хранителни магазини вече са длъжни да предлагат продукция на местни производители в обектите си. Какъв ще е ефектът за земеделските производители след постигнатия консенсус между бизнеса и Министерството на земеделието - в студиото на „Здравей, България” темата коментира Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България. 

Борисов и Танева обещаха подкрепа за земеделските производители

Имаме големи надежди и очаквания, че тази мярка ще даде резултат. Докато не пробваме, няма как да знаем, но е факт, че нашите производители имаха голям проблем с достъпа до пазара. Вчера проведохме видеовръзка с премиера, в която участваха представители на всички неправителствени организации в бранша. Всички подкрепихме решението на правителството и с големи надежди очакваме, че срещата на премиера с представителите на веригите ще бъде успешна”, смята Върбанов. 

Според него веригите са се отнесли негативно към предложението, но са го приели. Смята, че магазините ще положат усилия, за да приложат постановлението, така че то да даде резултат.

Танева и големите търговски вериги си стиснаха ръцете за българските стоки

Върбанов допълни, че един от мотивите на веригите да се обявят против предложението на Министерството на земеделието е бил организацията на процеса по доставяне на българските стоки от малките производители.

В момента веригите имат някаква логистика, която работи безупречно. Много по-удобно е тази работа да бъде свършена от друг. Вносната стока е много по-удобна, защото се вкарва в техните централни складове и след това се преразпределя по магазините”, обясни той пред NOVA.
NOVA