Десислава Танева
Десислава Танева / БГНЕС, архив
Правителството и големите хранителни вериги се споразумяха относно подкрепата на местното българско производство, след като едрите търговски обекти вчера излязоха с остра позиция срещу постановлението за регионални къси доставки.

По този повод в Министерския съвет Борисов и Танева проведоха среща с видеоконферентна връзка с браншови организации, земеделски производители, млекопреработватели, животновъди, заяви Десислава Танева на пресконференция.

Тя отбеляза, че част от операторите от 1-2 години работят последователно на този принцип, а настоящата криза ни принуждава да се вземат мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари, да се намали изхвърлянето на храна, както и да оцелеят производителите и свързаните с тях предприятия.

"Оставаме отворени да обсъждаме, да бъдем модератори, познаваме сектора, така че всичко да стане в полза на потребителите", допълни още земеделският министър.

Танева: Искаме пазарите да работят, но при спазване на мерките

Милена Драгийска, управител на Лидъл България заяви, че са се обединили около работещи мерки, а има и разбиране за това по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител. Тя отправи послание от името на търговските вериги - в кризисна ситуация трябва да се отворят максимални канали за разрешаването на кризата. Представили са и мерки, с които да се предложат по-добри канали, с цел представянето на продукция на малките производители. Тя уточни, че досега те винаги са подкрепяли родната продукция, но сега ситуацията е коренно различна заради извънредното положение.

Подпомагат местни хранителни магазини, за да предлагат български плодове и зеленчуци

Йордан Матеев от Българското сдружение за модерна търговия каза, че качествената българска продукция ще продължи да бъде на рафтовете. Изборът е на българския потребител, затова апелираме към потребителите да изберат българското, това е мъдрото решение.

"Сега трябва да се намери най-добрата уредба, за да са от полза на цялото общество", заяви Георги Гърневски от METRO. Той благодари на правителството, тъй като в диалог могат да се намерят най-добрите решения за локални директни доставки.

Георги Гърневски, управител на МЕТРО, също смята, че сега не е време за спорове и тежки дискусии за това дали да бъде подкрепен българският производител. „Сега просто трябва да се обединим, защото клиентите и производителите са в трудно положение. Сега трябва да намерим най-добрия начин, за да сме от полза на цялото общество – и производители, клиенти и търговци, за да има бъдеще. Постановлението на МС напълно съвпада със стратегията ни за търговия с местни български продукти. Важното сега е да сме от полза на хората, продукцията е по полето, трябва да намери най-бърз път до магазините. Имаме отговорната задача да запазим местните български сортове, а те не могат да минават през дълги вериги на доставка“, допълни Гърневски.

До 25 000 лева санкция за веригите, които не предлагат стоките на местните производители (ВИДЕО)

Всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни от една верига на територията на страната е обхванат от постановлението на МС и ще е задължен да предлага местна българска продукция, уточни Танева. „Няма нито една изключена верига от познатите на потребителите, които да са изключени от постановлението на МС“, уточни Танева.

Фокусът е как да се намалят щетите от проблемите с намалената реализация на продукцията. "Не работят хотели, ресторанти, по отношение на тези два сектора няма визия за отварянето им в цяла Европа. Това са основните ни краткосрочни мерки", допълни Танева. Това включва всички възможни канали за достъп за предлагане на продукцията им до крайния потребител през магазините за храни – в тази посока са приети две мерки – постановлението на МС за създаване на регионалните канали за къса доставка, държавна помощ в размер на 5 млн. лв. за стимулиране на изкупуването от малките хранителни магазини на българските оранжерийни домати и краставици, които се реколтират сега.

Търговските вериги: Постановлението за местни стоки създава корупция


Вторият пакет от мерки предвижда възможността на сектор „Растениевъдство“, който има възможност да кандидатства по европрограми за закупуване на хладилници и друга техника, да им бъде изплатена авансово субсидията, за да отговорят на изискванията на търговските оператори за излагане на продукцията, обясни земеделският министър.

„Не всички малки производители са готови да изпълнят изискванията на търговците, те ако бяха готови, нямаше да има мерки за такава подкрепа. В момента най-важното е да се погрижим за хората, които са финансово неустойчиви“, допълни министърът.

Борисов и Танева към зедемелските производители: Най-важно е да ви запазим живи

Предоставихме и възможност секторите „Плод и зеленчук“ да получат 75% от обвързана си подкрепа като предварителен кредит с 2% лихва с цел да продължат производството си.
Вчера бяха изплатени над 145 милиона лева помощ за земеделски производители, уточни министърът.

Следващото плащане е на биопроизводителите и се надявам, че проблемите с биорегистъра ще бъдат решени бързо, за да ги платим в съответния срок, допълни Танева.