Десислава Танева
Десислава Танева / БГНЕС
Земеделският министър окачестви реакцията на големите хранителни вериги в стил "предизборна кампания"
Не очаквах реакция в стил "предизборна кампания". Това е позиция лично срещу мен, без значение за хората. Веригите си запазват това, което и в момента правят. Ние сме приели само да имат място за регионални производители, премахнахме и процента. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева пред БНТ по повод позицията на големи търговски вериги, в която те остро критикуват Танева.

По думите ѝ предлаганият от нея модел функционира в развитите европейски страни, това е основна концепция на веригите.

Подпомагат местни хранителни магазини, за да предлагат български плодове и зеленчуци


Холандия унищожава лалетата си, ако не подобрим логистиката и възможностите за достъп, ни очакват същите репортажи, предупреди Танева. Тя даде за пример Гърция, където е въведено седмично докладване за това колко продукция са изкупили веригите от местни производители. Важно е да не похабим земеделски труд и да оцелеем в кризата, каза още министърът.

Тя беше категорична, че е имала онлайн среща с веригите, както и с производители.

Търговските вериги: Постановлението за местни стоки създава корупция

";Моето усилие до последния ден на тази позиция е как да намаля щетите от кризата", каза Танева и допълни, че не очаква покачване на цените, както и че не се предвижда забрана за износ, тъй като това не се налага.

Контрол трябва да има за всички, на всяка точка на предлагане. Ние искаме пазарите да работят при спазване на противоепидемиологичните мерки. По думите ѝ е въпрос на решение дали и в какъв вид да продължат работа те.
БНТ