Бойко Борисов и Десислава Танева
Бойко Борисов и Десислава Танева / пресцентър, правителствена информационна служба
Премиерът и земеделският министър проведоха видеоконферентна среща със земеделски производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и Зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“. Поводът бе приетото Постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Това съобщиха от пресцентъра на МС.

По време на разговора бяха обсъдени предприетите мерки от страна на държавата и затрудненията, които производителите срещат при реализиране на продукцията си. Борисов изтъкна, че държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство. Министър-председателят беше категоричен, че на първо място сега в условията на извънредно положение е здравето на българските граждани.

Танева и големите търговски вериги си стиснаха ръцете за българските стоки

„Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи“, заяви Борисов.

Танева подчерта, че стремежът е да бъдат подкрепени малките и местни български производители, за да се запази поминъкът им. По думите ѝ, местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната. Тя бе категорична, че потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство.

От бранша посочиха, че стоят зад усилията на кабинета и допълниха, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Те отбелязаха, че такава организация е създадена и в други държави. На срещата производителите подчертаха, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им. Те настояват срокът на действие на Постановлението да бъде без ограничение. Стопаните заявиха още, че адмирират усилията на държавата за решаване на проблемите в сектор „Земеделие“.
 

пресцентър, правителствена информационна служба


В рамките на разговора министър Танева отбеляза, че въведеното изискване млечните продукти да са изцяло произведени от българско сурово мляко цели да подпомогне сектор „Животновъдство“ – млечно направление при реализацията на сурово мляко. Причината е започналият срив на цената му в цяла Европа. От своя
страна производителите благодариха и за всички плащания и субсидии, които получават навреме и Държавен фонд ,,Земеделие“ спазва обявения график.