Иван Иванов БСП
Иван Иванов БСП / БГНЕС
В бюджета се предвиждат необходимите средства за развитие на селскостопанската наука. Това заяви в Плевен министърът на земеделието и храните Иван Иванов. Днес той бе гост на отбелязването на празника на лозаря - Трифон Зарезан, организиран от Института по лозата и виното в града, в Експерименталната му база.

Земеделският министър допълни, че в коалиционното споразумение е записано, че трябва да се даде приоритет на образованието, свързано със селскостопанския сектор, а тази година предстои да се направят и реформи.

"Предвидили сме да се развиват местни центрове за обучение на земеделски производители, съвместно с Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/, браншовите организации и земеделските производители. Основно място ще имат Селскостопанската академия и НССЗ за "вдигането" на този бранш чрез добре подготвени кадри", отбеляза министър Иванов.

На друг въпрос той добави, че лозарите ще бъдат подпомогнати с така наречените извънредни ковид мерки, за тях също са предвидени средства в бюджета. "В момента "върви" и европейска програма, в която са предвидени около 4,4 милиона лева за този бранш - за лозя, за поддръжка, В новата селскостопанска програма, която започва 2023 г., също са предвидени средства", изтъкна министърът.

Директорът на единствения на Балканите Институт по лозарство и винарство в Плевен, проф. Иван Пачев, припомни, че учените му подготвят селекциониране на четири нови сортове грозде и че институтът е изпратил успешно 2021 година. Негов авторски екип от четирима учени е вписан в "Златната книга" на Патентното ведомство с десетки създадени нови сортове.

На празника на лозаря днес, в лозовите масиви в местността "Томовското" край Плевен, влязоха, за да зарежат лозите, и заместник-министри, екип на Селскостопанската академия, учени, представители на различни браншови организации. Гост бе посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, представители на областната администрация и на общината в Плевен. В празника традиционно участва Севереняшкият ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" с пресъздаване на обичая.
БТА