/ БГНЕС
По повод тиражираната информация в публичното пространство Министерство на здравеопазването излезе с позиция и обяви, че здравният министър Кирил Ананиев не е забранявал провеждането на традиционния събор на Българската социалистическа партия на връх Бузлуджа.

„Със свое писмо от 16 юли министър Кирил Ананиев информира председателя на НС на БСП Корнелия Нинова, че съгласно неговата Заповед № РД-01-403 от 15.07.2020 г. съборът може да бъде проведен при спазване на противоепидемичните мерки“, се казва в съобщението на пресцентъра на МЗ до медиите.

"Разрешава се провеждането на събития при заетост на местата до 50% от общия капацитет, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, при спазване на всички епидемични мерки. Традиционният митинг-събор, посветен на 129-годишнината от началото на социалистическото движение в България е "друго обществено мероприятие" по т.3 от посочената заповед", пише здравният министър в отговор на запитване от страна на лидера на БСП на 16 юли.

Неспазването на противоепидемичните мерки, като дистанция и носенето на защитни маски за лице, способстват за улесненото предаване на причинителя на заболяването и възникването на нови случаи и огнища, се казва още в писмото на Ананиев до Нинова.