Здравният министър назначи новото ръководство на болница „Св. Иван Рилски”
Здравният министър назначи новото ръководство на болница „Св. Иван Рилски” / cнимкa: Sofia Photo Agency

Нов съвет на директорите в многопрофилната болница за активно лечение "Свети Иван Рилски" назначи днес здравният министър д-р Евгений Желев, след като в края на миналата седмица беше взето решение за освобождаване на старото ръководство заради казуса с трансплантация на стволови клетки. Новоизбраните членове на директорския борд са членът на Управителния съвет на здравната каса д-р Дечо Дечев, Стела Здравкова, Кирил Кирилов и д-р Райна Робева, съобщават от Министерството на здравеопазването.

На първото си заседание новият съвет е избрал за председател Стела Здравкова, а за изпълнителен директор на болницата д-р Дечо Дечев, който вече е подал молба за освобождаване от ръководството на НЗОК.

Дарик припомня, че миналата седмица експертна комисия, назначена от здравното министерство да провери дейността на клиниката по неврохирургия в болница „Свети Иван Рилски”, констатира извършването на трансплантации на стволови клетки, което според закона за трансплантациите у нас е незаконно. От ръководството на министерството обявиха предстоящото освобождаване на директорския борд на болницата. По-рано днес зам.-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев подаде оставка с мотив, че не е съгласен с взетото административно решение, което не е било подкрепено с научна дискусия за лечебния ефект на стволовите клетки върху неврологични и генетични заболявания.