Затворник поиска 10 000 лв. от държавата за мръсни чаршафи в затвора
Затворник поиска 10 000 лв. от държавата за мръсни чаршафи в затвора / снимка: DarikNews.bg, архив

Административен съд-Кюстендил отхвърли иск на стойност 10 000 лв., предявен от лишения от свобода Бисер Манолов към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. Осъденият за убийството на сарафката Виолета Георгиева иска обезщетение за неимуществени вреди, в резултат на неизпълнение на задълженията на затворническата администрация в затвора в Бобов дол за седмична смяна и пране на личното му постелъчно бельо, за периода от 3 януари 2012 г. до 3 април 2012 г.

Претендираните неимуществени вреди са формулирани като „негативни чувства, безсилие, безпомощност, загуба на доверие в институцията ГД „Изпълнение на наказанията”, страх от продължаване на беззаконието, безпокойство и уязвимост, които поражда в него неспазването на закона от затворническата администрация”.

От ГД „Изпълнение на наказанията”-София оспорват иска като неоснователен. Твърди се, че задължението за ежеседмична смяна на спалното бельо се спазва. Окръжният прокурор счита, че искът е недоказан и следва да бъде отхвърлен.

Ищецът Бисер Манолов е в затвора близо 19 години, като не работи и не е работил. Той е с присъда „доживотен затвор, без право на замяна”.

Началникът на затвора е утвърдил график за баня, два пъти седмично по групи лишени от свобода, в който изрично е посочено, че по време на баня се извършва и пране на лично бельо и дрехи, а подмяната на постелъчното бельо се извършва по групи, един път седмично, който ден съвпада с единия от дните за баня.

В подкрепа на исковата си претенция, ищецът се позовава на показанията на свидетел, който е лишен от свобода и изтърпява наказанието си също в затвора в Бобов дол от 2010 г. Двамата се познават още от ученическите си години в Кюстендил. Свидетелят потвърдил за това, че чаршафите за всеки от лишените от свобода са маркирани, те се вземат един път седмично за пране от служител от затворническата администрация, след което се връщат още същия ден изпрани, но когато са счупени пералните, не се перат и не се сменят, а лишеният от свобода се налага да ги пере лично на ръка в килията, като няма къде да се сушат.

По искане на представителя на ответника, съдът изслуша показанията на свидетелите - завеждащ домакинската служба в затвора и инспектор материално-техническо снабдяване. Инспекторът свидетелства за това, че постелъчното бельо се изпира седмично в пералното помещение на затвора по график, утвърден от началника, твърди че не е имало случаи, в които да не се подменя това бельо. В случаите на повреда на пералня, тя се отстранява своевременно и бельото се подменя на другия ден.

Като прецени данните, съдържащи се в тези показания и в писмените доказателства по делото, административният съд счете, че предявеният иск е допустим, но се явява недоказан, поради което го отхвърля. Решението може да се оспорва с касационна жалба пред Върховен административен съд.

Новини от Кюстендил