Затруднено е движението в София заради митинга на учителите
Затруднено е движението в София заради митинга на учителите / снимка: Sofia Photo Agency

Около сградата на парламента вече са разположени полицаи, от страната на Българска академия на науките има две коли на жандармерията, а от страната на Софийския университет и Националната художествена академия са поставени ограждения и не се допускат пешеходци.

Металните ограждания на булевард „Цар Освободител” са плътно до уличното платно, между тях и сградата има и кордон от полицаи.

Затруднено е движението на моторните превозни средства, както и движението на пешеходците. От Руски паметник до площад „Македония” също има струпване на полицаи.

Причината за въведените мерки е националният митинг-шествие на учители и непедагогически персонал от цялата страна. Участниците в него ще се съберат на три пункта в столицата - националния стадион Васил Левски, площад „Македония” и храм-паметника „Свети Александър Невски”.

Протестиращите ще тръгнат от тези места към Министерски съвет в 10,30 ч, очаква се те да се съберат пред сградата на правителството в 11 ч, където за този час е насрочен митинг. След това ще има шествие до Народното събрание. В 16 ч участниците ще се върнат с шествие на площад "Независимост" пред Министерския съвет, където от 16,30 ч ще се проведе поредният мълчалив митинг-бдение на учителите.

25 автобуса с учители от Благоевградско ще се присъединят към митинга в София. Това съобщи Бонка Ичкова, член на Синдиката на българските учители - Благоевград. В националното шествие ще се включат и 150 учители от учебни заведения на Габровска област - 50 са учителите от Габрово, които ще участват в протеста и 100 са от Севлиево.

В София от Пловдив ще пристигнат десет автобуса с протестиращи учители. Те ще участват в националния митинг пред храм „Александър Невски” и в живата верига около Народното събрание.