Застраховат депутатите за по 15 000 лв.
Застраховат депутатите за по 15 000 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентът ще застрахова живота, здравето и телесната цялост на 240-те депутати и 11 от служителите си. Това става ясно от обществена поръчка, пусната днес на сайта.

Застраховката покрива случаите при смърт, при трайна загуба на трудоспособност при битова злополука, при инфаркт и инсулт или при катастрофа, както и временна неработоспособност вследствие злополука или заболяване. Тя ще важи 1 г., но се прекратява автоматично, когато бъдат прекратени пълномощията на някой от депутатите.

Застрахователната сума за всяко лице е в размер на 15 хил. лв., а обезщетенията ще са от 10 до 30 хил. лв., пише „24 часа".

21 неизвинени отсъствия имат депутатите за декември миналата година, става ясно още от справка, качена на сайта. За този месец най-много без причина от пленарната зала е липсвал Станислав Иванов от Реформаторския блок - 4 пъти. Делян Пеевски от ДПС е с 3 неизвинени, а по две имат червеният Драгомир Стойнев и Стефан Кенов от БДЦ.

24 пъти пък са бягали депутатите от заседанията на парламентарни комисии. Най-много са отсъствалите без уважителна причина от комисията по бюджет и финанси.

Междувременно днес за час имаше срив в сайта на Народното събрание, но не стана ясно дали е хакерска атака.