/ БТА
С около десет минути закъснение започна заседанието на парламента. Председателят на Народното събрание Никола Минчев се извини за закъснението на депутатите в пленарната зала и обясни, че председателският съвет е продължил малко повече.

Приетата програма за тази седмица включва първото четене на изменения в Закона за платежните услуги и платежните системи и в Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки. Предвижда се депутатите да обсъдят законопроект за ратифициране на Споразумението за европейска кооперираща държава между правителството на Република България и Европейската космическа агенция.
 
Депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за генетично модифицираните организми
, с които се изменят и два други закона - за защитените територии и за лова и дивеча.

Предвижда се парламентът да обсъди и удължаване с един месец на срока на действие на Временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз".

Седма точка в програмата за тази седмица е първото четене на два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки. Единият е внесен от депутати от ДПС, другият - от народни представители от "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ". Предвидени са и ратификации на международни документи, а в петък е предвиден редовен парламентарен контрол. 

По предложение на ДПС в програмата беше включено проекторешение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация и причините за забавянето на газовата връзка с Гърция. Точката ще бъде първа в четвъртък. 

В началото на заседанието Никола Минчев съобщи за постъпило искане от главния прокурор Иван Гешев за сваляне на имунитета на депутата от "БСП за България" Георги Михайлов. Той допълни, че е уведомил народния представител, който може да се запознае с него.
БТА