Специалните сили минаха на пряко подчинение на началника на отбраната
Специалните сили минаха на пряко подчинение на началника на отбраната / снимки: Кирил Кирилов
Специалните сили минават на пряко подчинение
92336
Специалните сили минават на пряко подчинение
  • Специалните сили минават на пряко подчинение

Преподчиняването на 68 бригада „Специални сили“ на началника на отбраната не е просто административен акт, а отговор на държавното и висшето военно ръководство към променящата се среда на сигурност. Това заяви в Пловдив изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов по време на тържествената церемония по обособяването на военното формирование като отделна основна част от Българската армия. В контекста на отбранителната политика на Европейския съюз и НАТО е широко разпространено схващането, че съвременната среда на сигурност ни поставя пред нови комплексни предизвикателства, за които държавите членки на ЕС и НАТО не бяха готови, каза още вицеадмиралът. По думите му тероризмът от горещите точки на света се е пренесъл в Европа и ни е поставил пред нови изпитания. Той допълни, че именно това е причината висшето военно ръководство да реагира със създаването на една по-пряка командна верига, на една система за по-пълна ситуационна осведоменост, система за по-бързо реагиране и координация на междуведомствено ниво.

В емоционално слово командирът на 68 бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев благодари на последните двама министри и началници на отбраната, както и на всички генерали, офицери и държавни служители, които през последните две години са помогнали за реализацията на днешното обособяване на формированието.

Личният състав на 68 бригада
netinfo


Припомням, че с приетите от Народното събрание на Република България промени, публикувани в Държавен вестник от 09.12.2016 г. в Закона за отбраната и въоръжените сили, бригадата Специални сили бе изведена като самостоятелен основен елемент на Българската армия, непосредствено подчинен на Началника на отбраната и юридическо лице на бюджетна издръжка.

Тази значима стъпка в организационното развитие и изграждане на българските Специални сили ни доближава до утвърдените евроатлантически и световни стандарти по отношение на Сили за Специални операции. Тя ще доведе до по-добро планиране, осигуряване, командване и управление, както и използване по предназначение на Силите за Специални операции на Българската армия, повишаване на техните оперативни съвместимост и възможности.

Висшето военно ръководство
netinfo


На събитието присъстваха още зам.-министърът на отбраната Стефан Петров, Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, командирът на сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командири на военни формирования от Българската армия, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, представители на местната и държавна власт на Пловдив, стопански ръководители и бивши командири и ветерани от Специалните сили.

Тържественият ритуал завърши с отслужен молебен за здраве на личния състав и успех и просперитет на Специалните сили от Пловдивския митрополит Николай и свещеници от Пловдивската митрополия.