Заради снега затвориха всички проходи между Северна и Южна България
Заради снега затвориха всички проходи между Северна и Южна България / БГНЕС, архив

Всички проходи между Северна и Южна България са затворени за движение. Забранява се преминаването на всички видове моторни превозни средства по извънградските пътища в областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен и Търговище. Частично ограничение на трафика има и в област Разград.

В областите Силистра, Търговище, Добрич, Шумен, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Монтана и Плевен има силни ветрове, нулева видимост и снегонавявания.

Критична е обстановката в областите Варна, Бургас, Търговище и Шумен. За всички превозни средства е ограничено движението по пътищата в област Варна.

Заради силен вятър и навявания са затворени за всички превозни средства второкласната и третокласна пътна мрежа на територията на област Шумен, както и третокласните пътища в областите Търговище и Бургас.

В област Бургас само за леки коли са отворени за движение пътя Бургас - Малко Търново и Бургас - Царево и Бургас - Средец - Елхово.

Усложнена пътна обстановка у нас и отново населени места без ток заради снега

За всички превозни средства е спряно движението по магистрала "Тракия" в участъка от пътен възел Зимница до Бургас и по Подбалканския път от "Петолъчката" до Бургас. Алтернативният маршрут е през Елхово - Болярово.

Заради много силния ураганен вятър в област Добрич и с оглед безопасността на шофьорите в следващите часове може да се ограничава движението и за леките автомобили в областта.

По-рано днес бе спряно движението на камионите над 12 тона по републиканските пътища. Без ограничение за тежкотоварния трафик е движението по магистралите "Марица", "Струма", "Люлин", "Тракия" от София до пътен възел Зимница и от София до Калотина.

Времето в следващите дни: Сняг, затопляне и отново студ

Властите призоваха гражданите да не приемат пътувания в тъмната част на деня.
"В момента няма бедстващи хора по пътищата", поясни главен комисар Николай Николов. По думите му по-рано за завършени две спасителни операции на територията на Добрич, като при една от тях са спасени 20 закъсали автомобила и два буса.

"Всички наши екипи имат пълна готовност за реакция през нощта", увери Николов.

Във вторник вечер министър-председателят в оставка Бойко Борисов и министри се събраха на спешно заседание на щаба за изпълнение на Националния план за защита при бедствия в Агенция "Пътна инфраструктура".

В съвещанието участваха Румяна Бъчварова, Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Теменужка Петкова, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.