/ БГНЕС
Кризисният щаб ще дава всеки ден информация за заболяването, обяви ген. Мутафчийски
Термокамерите за сухопътните и морските граници ще бъдат доставени до края на седмицата, но ще трябва технологично време по тяхното монтиране. Това стана ясно от думите на директора на ВМА ген. Мутафчийски след Съвета по сигурността във връзка с коронавируса.

Дотогава с дистанционни термометри ще бъдат мерени температурите на преминаващите, така че трафикът да се затруднява възможно най-малко. След Съвета по сигурността при премиера Бойко Борисов ген. Мутафчийски даде информация с какво ще се занимава новосформираният щаб, чийто ръководител ще бъде именно той.

Борисов разпореди: Още утре учебна тренировка за готовност при епидемия от коронавирус

Ген. Мутафчийски посочи, че всяка сутрин ще бъде давана информация във ВМА за заболяването. Също така припомни и какво трябва да правят гражданите, които се връщат от места, на които е разпространена болестта.
 

БГНЕС


„Всеки трябва да разбере, ако е бил в такъв регион, че има отговорност към своите близки, колеги, и да не бърза да установява контакти с всеки, който му се изпречи. Той трябва да има съзнанието за едно доброволно отшелничество или карантина и ако прояви симптоми на заболяване, каквото и да е, да се обърне към личния лекар“, препоръча той.

Проф. Кантарджиев в МС: Изследване за коронавирус се прави само на пациенти със симптоми

„Ако има зачервено гърло, кашлица, да не се самоуспокоява, че виждате ли това е друго заболяване. Елате при нас, ние ще установим за какво заболяване става въпрос“, продължи шефът на ВМА.

Ген. Мутафчийски коментира и проблемът с недостига на защитни маски, тъй като те се произвеждат в Китай. Засега обаче имало осигурени маски за всички, които се занимават с подобен вид пациенти, както и 8000 защитни костюма. Директорът на ВМА посочи още, че заради заболяването ще има препоръки и други мероприятия на закрито да бъдат преустановени.

По-рано той обяви, че е отменен Денят на отворените врати във Военно-историческия музей за 3 март. По време на брифинга стана ясно още, че вече няма да има възможност някой да се изследва за коронавирус срещу заплащане, тъй като тестовете са ограничен брой. Затова ще се изследват само хора, които имат вече проявени симптоми и идват от държава, където има случаи на заразени с коронавирус.