Тодор Кантарджиев
Тодор Кантарджиев / БГНЕС
Тестове само при пациенти с температура над 38 градуса, обяви той
Изследване за коронавирус може да се прави само на човек, който има проявени симптоми на заболяването. Ако тестът се прави на здрав човек, който още не е проявил признаци на болестта, изследването няма да има ефект. Това стана ясно от думите на директора на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той посочи, че никъде по света не се изследват здрави хора без сиптоми при връщане от чужбина.

Проф. Кантарджиев каза още, че тестът за коронавирус се прави само по лекарско предписание на лежащо болен пациент, с температура над 38,5 градуса и симптоми за начална пневмония. Материал се взима от белия дроб или гърлото и носа на пациента.

Той добави, че в националния център се правят изследванията напълно безплатно по програма на здравното министерство и отново подчерта, че здрави хора няма нужда да се изследват.

"В националния център не изследваме срещу заплащане, тази програма е напълно безплатна. Някой ако изследва, го прави... Ние изследваме само материали, изпратени от лечебни заведения", отсече проф. Кантарджиев.

Той отчете, че досега са тествани общо около 30 пациента, но всички проби са отрицателни.

Премиерът Бойко Борисов свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19.

В Министерския съвет пристигнаха вътрешния министър Младен Маринов, зам.-министрите на здравеопазването Жени Начева и Бойко Пенков, националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев, директорът на Центъра за заразни и паразитни болести (ЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев, директорите на ВМА и "Пирогов".

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.