/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов посочи, че нещото, което може най-много да ни предпази от коронавируса, е дисциплината.

"Взимаме всички мерки, които могат да се вземат. Нищо повече не може да ни опази от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да останат 14 дена под карантина", препоръча министър-председателят.

Той подчерта, че са взети мерки на граничните пунктове.
 

БГНЕС"Организирахме над 8000 облекла, над 1000 тестове, на всички пунктове разполагаме оборудвани граничари, санитари, там където няма термокамери, мерят с мобилни термометри, болниците ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки. Поддържаме връзка с всички държави, наблюдаваме ситуацията", изброи той.

Заради коронавируса: Връщащите се от рискови места на „доброволно отшелничество“

"Връщат се ученически групи, казал съм министъра, зам.-министри да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да си останат по домовете, да мине съответният срок", каза още министър-председателят.

Заради заболяването се сформира специален щаб, който ще се ръководи от шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„Щабът решихме да бъде в състав от ген. Мутафчийски, секретаря на МВР, шефа на „Гранична полиция“, МВнР, Министерство на здравеопазването, за да бъде максимално бърз и оперативен

Премиерът поръча още утре да бъде направено учебно занятие за реакция при евентуално разпространение на коронавируса у нас."Искам да се проведе занятие със следната задача - има болни, разраства се болестта, една болница, втора болница, трета болница, линейки, оборудване, хора със защитни костюми, санитари, доктори, медицински сестри. Всичко да е проиграно, да го имаме, не дай Боже, ако се развие тази ситуация", разпореди премиерът.

Ген. Мутафчийски посочи, че учението ще се проведе утре на летище София и във ВМА със сценарий на двама болни, които ще бъдат транспортирани и настанени.

Около 5000 души пътуват от Италия до България всяка седмица


Той посочи още, че се взимат засилени мерки не само по летищата, но и по границите, където ще има дежурни екипи с мобилни термометри. Ген. Мутафчийски каза още, че ще се вземат и по-радикални мерки и може да бъдат отменени масови събития. Като пример той даде, че вече е отменен Денят на отворените врати във Военно-историческия музей на 3 март.

"На спортното министерство съм разпоредил да не дава разрешение за първенства. Аз смятам, че ако това продължава така, и в Япония Олимпиадата трудно ще я проведат. Но да си вземем мерки такова голямо събиране от чужбина да не се получава", каза Борисов.

По време на Съвета по сигурността бе подчертано, че тестове за коронавирус трябва да се използват само за потенциално заразени, тъй като са с ограничен брой и то в целия свят.

"Производството не е пригодено за такова търсене и ние самите трудно се справихме с намирането на такива тестове, но успяхме. В центъра по заразни и паразитни болести има 1000 и във ВМА - 1000", даде информация ген. Мутафчийски.

"И сме поръчали още 1000. Въпросът е че като се изчерпат тея 3000, и имаме болен, трудно по света се намират", предупреди и премиерът Борисов.

Ген. Мутафчийски отново подчерта, че тестове трябва да се правят само на хора със симптоми, а на здрави без прояви няма смисъл.

Той призова да не се създава истерия и успокои, че има много по-смъртоносни болести от коронавируса.

"Просто светът се опитва да бъде по-подготвен и ние се опитваме да следваме тази линия, а не че това е някаква извънредна космическа болест, която ще ни унищожи. Тя е далеч по-несмъртоносна от ебола", даде пример той.

"Всеки ден от щаба излизате няколко доктори, съобщавате, имаме ли, нямаме ли, колко, къде. Максимално откровени трябва да бъдем с населението. Ако нямаме тая стиковка, ще стане като в Италия и никак не е приятно", поръча накрая Борисов.