В специално емоционално видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви структурата на кризисния щаб към МС, който работи за управление на кризата, свързана с войната в Украйна.

Кризистният щаб е с 6 работни групи. Той се ръководи от полковник Валери Рачев и кординира работата на всички институции.

Украинските бежанци у нас ще получават по 40 лева на ден (ВИДЕО)

"Днес приехме решението за предоставяне на временна закрила, която е в съответствие с директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята на Съюза. Временната закрила предвижда редица улеснения и форми на помощ за всички хора, напуснали Украйна в резултат на военните действия. Това означава, че от петък на граничните пунктове гражданите, които влизат от Украйна и желаят временна закрила, ще получават документ, с който да пребивават легитимно в България. Този документ им дава права и задължения - ще получат достъп до пазара на труда, до здравната и образователната ни система, както и социална подкрепа. Те ще имат задължението да спазват законите на страната", обясни Константинова.

Освен ръководството на щаба, във видеото се съобщават и всички мерки, предприети до момента от правителството, във връзка с хората, които пристигат в България от Украйна.

Предвижда се лицата да има право на помощ за настаняване, изхранване, в места за настаняване вписани в националния туристически регистър, в общ размер на 40 лева без ДДС. Над 45 000 лекарства и медицински консумативи от спешна необходимост бяха изпратени на Украйна. Над 3 млн. лева дарения са събрани от неправителствения сектор, тонове дрехи и храна се раздават на пристигналите. Затова дължим огромни благодарности на всички доброволци, подчерта Константинова.

В България вече има 30 хил. души, избягали от конфликта в Украйна, посочи тя.

Днес стартира и напълно обновеният Национален единен портал, където ще е налична цялата важна информация за хората, които имат нужда от помощ, обяви вицепремиерът.