Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден, това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова след заседанието на Министерски съвет. Заедно с нея бяха и някои министри от кабинета "Петков".

"България се присъединява към европейската закрила, като стартира мерките на Директивата за временна закрила. Ще се прилага ускорено включване в пазара на труда на украинските граждани, за да се позволи тяхната интеграция. Ще бъде предоставена краткосрочна хуманитарна помощ в рамките на 3 месеца, тази помощ е до 40 лв на ден", посочи Бориславова. С тази мярка ще бъде подпомогнат и българският туристически сектор, който в създалата се ситуация може да очаква отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят бежанци, обясни още началникът на кабинета.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че сумата е гласувана по фактически разходи. Към момента на територията на България има около 30 хиляди граждани. До 30 март те трябва да се регистрират за статут за временно пребиваващи и временен статут на бежанци.

"Всички новопристигащи трябва да се регистрират по този статут, за да може да получават помощта. Тъй като числата се менят на ежедневна база, това ще се осигури по реално отчетени разходи, които Министерството на туризма администрира", допълни Василев.

Междувременно стана ясно още, че България няма да изпраща изтребители към Украйна. Това е решние, зад което застава кабинетът, но не е било обсъждано на днешния Министерски съвет, посочи Лена Бориславова.