/ БГНЕС
България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника, обучение и изграждане на капацитет с цел укрепване на отбранителите й способности". Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който взе участие в заседание на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

Министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) обсъдиха агресията на Русия срещу Украйна. Министър Запрянов потвърди решимостта на страната ни да продължи да оказва военна помощ на Украйна, докогато е необходимо.

Запрянов информира за доставената военна помощ през изминалата година, която продължава и през настоящата. На базата на наскоро извършен преглед ще бъдат определени допълнителни количества излишно въоръжение, което ще се достави на Украйна.

В рамките на Военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна страната ни е готова да осигури обучение на своя територия на пехотни подразделения и бойни санитари. Вече се осигурява обучение по английски език на украински военнослужещи.

Европейският инструмент за мир е важен политически инструмент, който трябва да продължим да използваме в подкрепата си за Украйна“, подчерта министър Запрянов. Той определи военната подкрепа, предоставена от складовите наличности на държавите-членки на ЕС, като работещ подход в отговор на неотложните нужди на Украинските въоръжени сили. В същото време, министърът на отбраната подчерта, че за дългосрочната подкрепа на Украйна съществена роля ще има съвместното придобиване чрез обществени поръчки, свързано с производствения капацитет на отбранителната индустрия.

Във връзка с новата Европейска програма за отбранителна индустрия, предвиждаща наред с другите мерки и финансови стимули от европейския бюджет, той призова за прилагане на приобщаващ подход с включване на отбранителните индустрии на всички държави-членки.

Запрянов приветства значението на дългосрочните ангажименти на ЕС към Украйна в областта на сигурността и отбраната, които ще допринесат за укрепването и устойчивостта на страната и в следвоенния период.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС