Започва проверка за престъпления с топлинното счетоводство
Започва проверка за престъпления с топлинното счетоводство / netinfo
Прокуратурата започва проверка на фирмите за топлинно счетоводство заради надписаните сметки за парно по цени над определените. Проверката обхваща неверните данни, написани от топлинните счетоводители, продажбата на топлоенергия над определената цена и контролните функции на определени длъжностни лица. Проверката е по публикация в пресата.

Софийска градска прокуратура започва проверка срещу фирмите за топлинно счетоводство по три текста от Наказателния кодекс: по чл. 223 за даването на неверни данни за количеството, качеството или вида на услугата, с цел да бъде получена имотна облага, по чл. 225 за продажба на стока на цена над определената, или получаване за тази услуга на възнаграждение, по-голямо от законно допустимото, и по чл. 219 ал. 2 срещу длъжностни лица, които притежават контролни функции върху работата на служители, на които е възложено управлението, запазването или отчитането на обществено имущество.

В публикацията, по която е образувана проверката, се обяснява как още при първото насрочено посещение за отчитане на топломерите, което по правило е в работно време между 9 и 17 часа и по домовете няма никой, инкасаторите вписват, че им е отказан достъп до измервателните уреди и начисляват пълна мощност върху сметката. Ако тя бъде оспорена – надписаните киловати още по-неправилно се разпределят между съседите.

Цитират се и случаи, когато абонатите биват принуждавани за си заплатят за повторно посещение на инкасаторите в удобно време. Посочва се и как на необитаеми апартаменти се начисляват огромни сметки за неползвана топлинна енергия, както и редица още други нарушения.