Делян Пеевски дари 1 000 бързи теста
От днес започва масовото тестване на близо 2000 жители на Паничерево, след като населеното място бе поставено под карантина. Причината - пет положителни проби на COVID-19 на местни жители, а във вторник болен избяга от университетската болница в Стара Загора, взе си такси и се прибра у дома в селото. Той е върнат обратно в лечебното заведение, а шофьорът е под наблюдение. 

Пред NOVA депутатът от ДПС Халил Летифов обясни, че се очаква днес да започне тестването на жителите на селото. Той определи въведените мерки за затваряне на населеното място като своевременни, за да бъдат спокойни хората. Той призова още за търпение и да се спазват противоепидемичните мерки, за да се спре разпространението на коронавируса.

Затварят под карантина Паничерево заради коронавируса

"Благодаря и на премиера, на г-н Мутафчийски, както и на Младен Маринов за това, че реагираха с грижа за хората и за жителите на село Паничерево. Много беше важно да се направят тези своевременни мерки за спокойствието на гражданите и наистина да бъде създадена една организация да успокои гражданите, да знаят, че имат грижата на общината и държавата и че няма нужда да се получава паника. Напротив, с търпение да излезем от тази ситуация, която е създадена. Специално да благодаря на г-н Делян Пеевски за бързата реакция, за грижата, която показа, той дари още във вчерашния ден 1000 бързи теста за жителите на село Паничерево", коментира Летифов.

"Организацията се създава, разговаряно е с РЗИ, но трябва да се осигурят медицински лица, които да извършат тестването, това е едно от изискавнията. Надявам се днес това да се случи и да започне тестването на жителите на Паничерево", каза още депутатът.

Той добави, че затварянето на селото е решение на кризисния щаб.

Паничерево е огнище на COVID-19, още един случай на заразен

"За да не се разпространява заразата и да се следи развитието на хората, които вече са установени, а и на тези, които ще бъдат тествани, защото са били контактни. Всичко това е за да има една добра проследаямост, решението на щаба е да се затвори населеното място", обясни Халил Летифов.

На въпрос дали Паничерево може да се превърне в огнище на заразата депутатът от ДПС посочи, че това е едно от притесненията и затова се взимат мерките.

"Призовавам за търпение и да спазваме противоепидемичните мерки, за да подпомогнем процеса по спирането на разпространението на Covid-19, както в населеното място, но и да не излиза от село Паничерево", апелира Летифов.

Ограничават движението между Асеновец и Гурково заради карантината на Паничерево

Блокадата на Паничерево ще продължи две седмици, както беше и в Банско. В селото ще работи само здравната служба и хранителните магазини. Хората ще могат да излизат единствено, за да си набавят храна.

В момента обстановката е спокойна. От начало хората бяха стресирани, но сега нещата се поуспокоиха. Жителите разбраха, че мерките са необходими, за да можем да се справим със ситуацията“, заяви кметът на село Паничерево Атанас Граматиков.

Откриха таксиметровия шофьор, откарал избягал пациент с коронавирус

Направена е организация в община Гурково. Фирмите, които зареждат хранителни продукти са уведомени. Те ще идват до пункта и ще оставят продуктите на собствениците на магазините, а те пък ще ги пренасят в селото. Няма да има никакво влизане и излизане на граждани“, каза  Мариан Цонев – кмет на община Гурково.

Той обясни, че има създадена организация и за донасяне на здравни книжки и рецепти. „Имаме общински съветници в селото, които заедно с кмета, ще носят заявките до бариерата и оттам ще ги вземат хора, които ще ходят до аптеки и ще зареждат“, посочи още Цонев.