Започна почистване на коритото на река Искър
Започна почистване на коритото на река Искър / netinfo

След препоръката на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров за спешно почистване на коритото на река Искър от бента "Кокаляне" до Нови Искър заради опасност от наводнения започна изпълнението на указанието. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Работна група от експерти от Басейновата дирекция-Плевен, представители на Столичната община, на областната управа на София-град, "Гражданска защита", "Напоителни системи" и "Софийска вода" в момента прави оглед на посочения участък. Целта е да се набележат най-критичните места, някои от които да бъдат почистени още днес.

Групата беше създадена след заседание в Столичната община, в което участваха главният секретар на МОСВ Тамер Бейсимов, директорът на дирекция "Води" Владимир Дончев, Тодор Модев - областен управител на София-град, заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска и представители на "Напоителни системи", на "Гражданска защита" и на "Софийска вода". Утре следобед групата ще се събере отново, за да определи какво трябва да се извърши в близките няколко дни, в които се очаква прекъсване на валежите.

Важно е този период да се използва за спешното почистване на реката, защото според представената от НИМХ средносрочна прогноза до 10 юни пак ще има период с интензивни валежи в София и в областта, които могат да доведат отново до препълване на язовир "Панчарево". Коритото на Искър обаче не е почиствано с години, има много ниска проводимост и не може да поеме евентуална висока вълна. Това би довело до наводнения в столичните райони покрай реката, посочват от пресцентъра на МОСВ.

След вчерашното заседание на Висшия консултативен съвет по водите министър Джевдет Чакъров информира писмено за това областния управител на София-област Тодор Модев и кмета на София Бойко Борисов и изиска от тях да се предприемат спешни мерки за почистването на проблемните речни участъци.