Запазват размера на обезщетението при пенсиониране на служители в МВР
Запазват размера на обезщетението при пенсиониране на служители в МВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Искат аналог на тристранния съвет за държавните служители от сектор „Сигурност”
46639
Искат аналог на тристранния съвет за държавните служители от сектор „Сигурност”
  • Искат аналог на тристранния съвет за държавните служители от сектор „Сигурност”

Синдикалната федерация на служителите на МВР се отказа да иска 15-процентно увеличение на заплатите, след като правителството взе решение военни и полицаи да запазят привилегията да получават до 20 работни заплати обезщетение при пенсиониране или напускане.

От синдиката обаче са недоволни от начина, по-който е взето това решение - без тяхното участие. Заради липсата на социален диалог те настояват за аналог на Националния съвет за тристранно сътрудничество за държавните служители от сектора „Сигурност".

Пред Дарик председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов каза: „Очевидно Министерският съвет на Република България не смята, че е ангажиран по някакъв начин в социален диалог със синдикатите от сектора „Сигурност". Редно беше ние да участваме по някакъв начин в процеса на вземане на това решение. Категорично не сме доволни от начина, по който е взето. Твърдо ще настояваме веднага, по-най бързия начин да започне да се обмисля аналог на Националния съвет за тристранно сътрудничество за държавните служители от сектора сигурност. Това, което ще направим сега по-най-бързия начин, е да сондираме мнението на нашите членове и да получим тяхното становище - за или против това увеличаване на общия осигурителен стаж с две години".