чествания трети март
чествания трети март / пресцентър, Министерството на отбраната
Честити 144 години свободна България! Честит празник на всички български военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерството на отбраната и Въоръжените сили. В трудни времена живеем, но е много важно да бъдем единни. Българската армия ще остане и ще бъде винаги гарант на териториалната цялост и суверенитета на Република България. С тези думи министърът на отбраната Драгомир Заков честити Националния празник на Република България.

Военнослужещите и цивилните служители от Българската армия бяха поздравени и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Благодаря за всеотдайния труд и за отговорността“, каза той и се обърна специално към военнослужещите, които са на бойно дежурство, на вахта, на бойния пост. „Това е нашата професия, това е нашето задължение и пожелавам здраве на всички, за да ги изпълняваме отговорно в името на България“, заяви адмирал Емил Ефтимов.

Стефан Янев потвърди, че ще има политически проект

В церемонията по издигането на националния флаг, която се проведе пред паметника на Незнайния воин в София, участваха също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерите Калина Константинова и Корнелия Нинова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши офицери от Въоръжените сили, духовници, представители на дипломатическия корпус, много граждани.

Българският трибагреник беше издигнат под звуците на химна на Република България. В чест на Националния празник беше произведен артилерийски салют от 20 залпа.
Президентът Румен Радев положи венец - символ на единството на нацията, пред Паметника на незнайния воин. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, министъра на отбраната Драгомир Заков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов отдаде почит пред загиналите за национално освобождение и обединение.

Церемонията завърши с тържествен марш на представителните роти на Националната гвардейска част, които преминаха със знамената-светини. В тържествения ритуал участва Гвардейският представителен духов оркестър.

Напрежение на връх Шипка: Освиркаха и замеряха премиера Кирил Петков (ВИДЕО/СНИМКИ)


По повод Националния празник в 12.00 ч. беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента, а вечерта от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“ в столицата ще се проведе тържествената проверка (заря).

Военнослужещи от Българската армия днес участваха в честванията по повод 144-ата годишнина от Освобождението на България в цялата страна. Те отдадоха воински почести на героите, загинали за свободата на Родината.