/ пресцентър, МВнР
Такава слабост, такова малодушие не бива да съществува в българското управление на държавата. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева относно предложението за отпускане на помощ за Украйна. Пред журналисти в парламента тя изрази несъгласие с възможността за даване само на каски и бронежилетки. Според нея предложението на "Продължаваме Промяната" (ПП), прието вчера на заседание на Комисията по външна политика, е „нищонеказващо“.

Тези, които не подкрепят Украйна, подкрепят войната, каза още Захариева. Тя смята, че премиерът има мнозинство в парламента, за да се приеме решението за военна помощ за Украйна. 

Кулеба за предоставянето на каски от България: По този начин вие искате да умрем защитени

Проекторешението на ПП гласи, че парламентът дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна, една от които е оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България.

Костадинов: Българските управляващи се огъват пред външния министър на чужда държава

ГЕРБ-СДС и "Демократична България" имаха свои отделни проекти. В началото на заседанието на парламента депутати от двете парламентарни групи поискаха проектите за решение във връзка с помощта за Украйна да влязат още днес в пленарната зала. Заради липса на доклад от водещата комисия обаче това не стана.

Дебатът за приемането на решение за помощ за Украйна и каква точно да бъде тя, се провежда на фона на посещението на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в България.
БТА