/ пресцентър, МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева ще участва в редовно заседание на Съвета „Външни работи” (СВнР) в Брюксел.
 
В рамките на СВнР е предвидена задълбочена дискусия по Западните Балкани, съобщиха от външно министерство. Министрите ще обсъдят бъдещето на региона отвъд политиката на разширяване, както и икономическите последици от пандемията от COVID-19 в 6-те страни от региона.
 
Екатерина Захариева с поздрав по случай Деня на Европа (ВИДЕО)

Тема на разговорите ще бъдат и трансатлантическите отношения в контекста на планираната за 15 юни среща на върха ЕС-САЩ. Външните министри ще разговарят за  перспективите пред сътрудничество със САЩ в области от взаимен интерес като справяне с последствията от COVID-19, климатични промени, търговията, сигурността и отбраната.
 
В дневния ред на заседанието е предвиден и неформален видеоконферентен разговор със специалния пратеник на американския президент по климата Джон Кери, с когото министрите ще обсъдят бъдещи съвместни действия в областта на климатичната дипломация.
 
Сред актуалните въпроси в дневния ред на СВнР са ситуацията в Беларус, увеличаващото се напрежение в отношенията с Русия, както и бъдещи действия в подкрепа на мирния процес в Афганистан.