Задържаха интернет измамник, набирал средства за болно дете
Задържаха интернет измамник, набирал средства за болно дете / снимка: www.sxc.hu
Задържаха интернет измамник, набирал средства за болно дете
53453
Задържаха интернет измамник, набирал средства за болно дете
  • Задържаха интернет измамник, набирал средства за болно дете

Антимафиоти задържаха 23-годишен мъж от Пловдив, набирал неправомерно средства чрез създаден от него профил в социалната мрежа за благотворителна кампания. Разследването е проведено от служители на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГДБОП. През февруари е постъпила информация за създаден профил във Facebook, по който се набират средства за болно момче - 18 годишният Йордан Стоев.

Под апела „Да помогнем на Дани да пребори левкeмията!" са били посочени банкова сметка и кратък sms с текст FOR DANI към номер 18423. За набирането на средства за лечението вече е била създадена Facebook страница, както и регистриран кратък sms номер към единния дарителски телефон 17777. Тези данни се разминавали с подадените от създадения профил.

Новосъздаденият линк вече е изтрит, блокирана е и възможността за заплащане чрез sms. Сигнал до ГДБОП е постъпил от 18-годишния Йордан Стоев, научи Дарик. Младежът е болен от рядка форма на левкемия.

Установено е, че пловдивчанинът е титуляр и на банковата сметка и има създаден още един профил за получаване на дарителски средства. От дома му е иззета компютърна конфигурация. Парите постъпили по сметката му от sms-и са неголяма сума.

„Съвсем случайно научих, че има и друг профил за дарения за лечението ми и сигнализирах на ГДБОП", коментира за Дарик Йордан Стоев. Фалшивите - профил и банкова сметка, бяха закрити светкавично след моя сигнал, разказа младежът.

По случая работи Районна прокуратура-Пловдив.