/ Thinkstock/Getty Images
Задължителната градина за 4-годишните ще помогне за интеграцията на ромите
94389
Задължителната градина за 4-годишните ще помогне за интеграцията на ромите
  • Задължителната градина за 4-годишните ще помогне за интеграцията на ромите
Предучилищната подготовка да започва задължително на 4 години и да е под формата на безплатна детска градина. Тази идея представи пред Дарик зам.-министърът на образованието Петър Николов и поясни, че Министерството на образованието и науката ще инициира промени в Закона за предучилищното и училищното образование за това.
 
Парите за изпълнението на предложението ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Анализ на министерството показва, че децата, които не преминават предучилищна подготовка, по-често отпадат от училище.
 
Зам.-министър: Идеята е 4-годишните да ходят задължително на безплатна градина

С идеята просветното ведомство се надява да се решат определени социални проблеми, стана ясно от думите на зам.-министър Петър Николов.
 
"Един от най-тежките проблеми е огромната ножица, която се отваря между образованите и необразованите граждани на страната. Ние не можем да си позволим образователната система да губи постоянно хиляди деца, които отпадат от образованието и които захранват организираната престъпност. Всичко това, което виждаме в цели региони", обясни той.
 
Заместник-министър Николов е категоричен, че не става въпрос за обучение на 4-годишните, а за развитие на социалните умения на децата под формата на игри.
 
"Аз мисля, че програмите, които функционират, са добри. Целта не е свалим училището до 4-годишна възраст, целта е да подготвим децата да имат такива умения - езикови, социални, така че моментът, в който влязат в училище, да могат да усвояват материала, който започват да учат. поясни Николов.
 
МОН размисли: Няма да се учи през юли

Образователното ведомство заема позицията, че предучилищната подготовка на 4-годишните ще  подпомогне ромската интеграция. "Преди въвеждането на 5-годишната задължителна детска градина, 45% от ромските деца отпадаха в първите няколко години на прогимназията, на началното образование. След това този процент значително намаля. Ако ние не решим този проблем, сме обречени всеки един етнически конфликт да става социален и всеки социален - етнически. А това е много страшно за една страна", обясни още зам.-министърът.
 
В момента предучилищната подготовка е задължителна за 5-годишните. Ако идеята на образователното ведомство за децата на 4 години бъде одобрена от парламента,  промяната може да бъде въведена през учебната 2018 -2019 г.