/ iStock/Getty Images
Остава реверсивното движение по пътя София-Перник, но само в най-натоварените дни, а протестът в неделя, който предвиждаше затваряне на път Е-79 от 17:00 ч. се отменя, като ще се състои само символична демонстрация. Това стана ясно след среща в АПИ на Инициативните комитети от Драгичево и Мала Кория по повод организацията на движение по пътя през Владая. От първия настояват за запазване на реверсивното движение, а от втория недоволстват, че след ремонта и въведеното реверсивно движение трафикът се е увеличил. Пътната агенция е поела ангажимент до края на годината временното реверсивно движение, което се въвежда ръчно с поставяне на конуси, да стане постоянно с монтиране на светофари.
 
Отменят се протестите в понеделник и вторник, а протестът в неделя ще бъде символичен, заяви организаторът им Васил Николов от Инициативен комитет Драгичево.
 
„Ангажиментът, който е много важен за нас, е, че АПИ имат готово решение, че ще има постоянна организация на движението - реверсивна, със светофари, електронна, постоянна, която ще бъде изградена до октомври. Има резон в това предложение на АПИ да бъде реверсивната организация временна, само в дните с натоварено движение. Това са понеделник, вторник, петък и неделя. На село Драгичево започваме да мислим варианти, с които да бъде организиран северният изход“, посочи Николов.
 
Към момента няма как да се изпълни искането на жителите на Драгичево да се постави светофар на северния изход на селото, посочи Иван Досев от УС на АПИ:
 
„Търсим други варианти, защото вариантът със светофар към момента не изпълнява нормативните изисквания“.
 
Кметът на район „Витоша“ Теодор Петков уточни, че през август ще се проведе обществено обсъждане за реверсивното движение.
 
„На базата на реверсивното движение и ремонтът на пътя има увеличение около 3500 коли на ден по пътя. Това натоварва изключително много улиците по квартал Княжево и имаме недоволство от страна на живущите по този казус. Затова ще направим обществено обсъждане“, каза Петков.
 
Реверсивното движение спестява между 20 и 30 минути от времето за придвижване, според шофьори, които минават често по пътя между София и Перник.