Взрив в рудник „Миньор” обгори сериозно двама работници
Взрив в рудник „Миньор” обгори сериозно двама работници / снимкa: Sofia Photo Agency

Трима миньори пострадаха при взрив на газ метан в рудник в Бобов дол. Двама от миньорите са по-тежко ранени и са настанени за лечение в института "Пирогов". Единият от тях е приет с 50 % изгаряния и опасност за живота. 

Третият пострадал е 45-годишният Васил Петрински от дупнишкото село Червен бряг. Той е освободен, след като му е оказана първична хирургична обработка в Спешния център в Бобов дол.

Инцидентът е станал около 5.30 часа в бобовдолския рудник „Миньор”. При извършване на изкопни работи се е запалил метан, който предизвикал изгаряния на двамата подземни работници.

Пострадалите мъже веднага са приети в спешните центрове на Бобошево и Дупница. По-късно двамата по-тежко пострадали - Крум Цветанов и Васил Благоев, са настанени за лечение в клиниката в „Пирогов”. Те са били застраховани, а паричното обезщетение, което ще им бъде изплатено, е 2000 лева.

Според управителя на рудника, собственост на софийското дружество „Фундаментал”, инж. Венцислав Алексов причината за инцидента е нарушаване на правилата за безопасност на работа. Проверката на инспекторите от Областна Дирекция “Инспекция по труда” – Кюстендил е установила грубо нарушение на технологията на провеждане на пробивните и взривни работи в бобовдолския рудник “Миньор”.