/ БГНЕС
В декларация парламентарната група на "Възраждане" настоя парламентът да приеме проект на решение, с което се задължава Министерският съвет да ревизира Плана за възстановяване и устойчивост. Декларацията от трибуната на парламента представи лидерът на партията и председател на парламентарната група Костадин Костадинов.

С нея той заяви, че енергийнита ни независимост е основен елемент на националната сигурност и припомни за внесения на 27 октомври от ПГ "Възраждане" проект на решение, чрез което се задължава Министерският съвет да ревизира Плана за възстановяване и устойчивост, който в този си вид, по думите на Костадинов, "застрашава и на практика премахва нашата енергийна независимост". Лидерът на "Възраждане" визира текстовете за въглищните ни мощности.

Най-важната задача на този парламент е да предотврати катастрофата, която четворната коалиция между "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "БСП за България" и "Има такъв народ" предначерта със закриването на комплекса "Марица-Изток", заяви Костадинов. В декларацията се посочва, че мощностите там са най-големият минноенергиен комплекс в Югоизточна Европа и закриването им би било тежко престъпление срещу българския народ и бъдещето на нашата родина като цяло. В текста се посочва, че това би било "престъпление срещу националната сигурност, смъртна присъда за енергетиката ни и икономическо убийство не само на Старозагорския регион, но и на Югоизточна България".

В определени моменти "Марица-Изток" произвежда повече от 50 процента от потребяваната в България електроенергия, посочи Костадинов. Българският народ трябва да бъде наясно, че ако се лишим от комплекса "Марица-Изток", икономиката ни ще бъде поставена на колене, добави лидерът на "Възраждане". Той визира становища на министерства, според които корекция в Плана не просто са възможни, а биха били напълно регламентирани. Ето защо Народното събрание трябва да постигне консенсус по темата, заяви Костадинов. Той настоя за формиране на национално отговорно мнозинство по тази тема и каза, че са инициирали редица срещи в парламента. Костадинов  припомни, че от ГЕРБ-СДС са изразили подкрепа за проекторешението, но все още не била ясна позицията на "БСП за България". Към този момент именно подкрепата на БСП е ключова за спасението на комплекса, заяви Костадинов. По думите му, именно тя може да осигури нужните гласове, за да се приеме внесеният от "Възраждане" проект на решение. 

Костадинов коментира и протестите срещу промените в Изборния кодекс, на които се скандирало "Тук не е Москва". Да, така е, но също така тук не е Лондон, не е и Париж, не е и Мадрид, не е и която и да е друга европейска столица, в която също, както в Москва, се гласува с хартии, заяви той. Костадинов посочи, че от "Възраждане" последователно са подкрепяли машинното гласуване, но ставала все по-странна яростта, с която "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" бранят използването именно на сегашните машини.
БТА