Външно: Идват добри сигнали за случая в Либия
Външно: Идват добри сигнали за случая в Либия / снимка: Sofia Photo Agency
Делото с обвиненията за клевета срещу българските медицински сестри не можеше по никакъв начин да допринесе за благоприятния край на целия случай, каза за Дарик говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев.

Първата реакция на българската страна за решението на Районния съд в Триполи да оправдае на медицинските сестри по обвиненията в клевета е: „Българската страна изразява своето удовлетворение от днешното решение на Либийския съд. Онова, което смятаме за особено важно, е всички заинтересувани страни да продължат своите усилия за намиране на благоприятно разрешение на двата основни проблема, без които не е възможно да бъде приключен целият мъчителен случай. Тези два проблема са съдбата на либийските деца, заразени с вируса на СПИН, и съдбата на петте българки и медицинския лекар” – така коментира Цанчев оправдателната присъда.

„Ние сме удовлетворени от това, че през последните седмици има много окуражителни сигнали, свързани с категоричната ангажираност със случая, която идва от страна на европейските институции, както и на други влиятелни международни фактори”, допълни говорителят на външно министерство.