/ БГНЕС
"Днес е денят на народните будители! Ден, в който изразяваме своята благодарност и почит към създателите и пазителите на българската духовност, език и култура. Прекланяме се пред делото на всички, които ни завещаха стремеж към знание, будност и национално самочувствие. Днес е и денят, в който се прекланяме пред съвременните будители, защото повече от всякога имаме нужда от духовна опора".

С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се обръща по повод Деня на народните будители чрез съобщение във Фейсбук. Учителите, преподавателите, учените и изследователите, творците - Вие сте нашите съвременни будители! Вие сте хората, които предавате не само знание, но и създавате бъдещето на страната ни, казва министърът.

Патриарх Неофит: Днес молитвите ни са за всички носители на славния и несломим български дух

"Векове наред светлината на знанието озарява пътя да вървим напред и да опазим като народ своя език, род и Родина. Едновременно със знанието вие съхранявате живо патриотичното чувство и възпитавате следващите поколения да се стремят към успехи, да бъдат добри хора, да станат следващите будители.

Благодаря на всички, че в трудната 2020 година вие показахте и продължавате да показвате всеотдайност и професионализъм във време на пандемия! Вие доказвате, че обществото може да разчита на Вас, а на своите ученици давате достоен пример за подражание, подчертава Вълчев и добавя: Убеден съм, че цялото ни общество, и най-вече ние родителите, изпитваме чувство на благодарност и признателност за всички усилия, които полагате в грижата за образованието и възпитанието на нашите деца.

Живеем във време, когато сме изправени на прага на динамични промени и непредвидимо бъдеще. Ние не знаем със сигурност какви ще са професиите на бъдещето, но сме убедени, че само образованието гарантира на следващите поколения успешна реализация, просперитет и възможности за справяне с предизвикателствата, казва още Вълчев и пожелава на всички учители, преподаватели, учени, творци, радетели за просвета и наука здраве и успехи!

Честит празник на всички съвременни будители!"