България отново изкачи олимпийския връх! Стойка Кръстева спечели златен медал в категория до 51 кг в боксовия турнир на летните олимпийски игри в Токио, побеждавайки туркинята Бусе Наз Чакъроглу, която бе и водачка в схемата на турнира.

Българката надделя с пълно съдийско решение, показвайки превъзходството си над съперничката.

„Все още не мога да осъзная какво се случи. Концентрацията ми беше на високо ниво. Огромна заслуга за това има треньора ми, лекаря и психолог. Щастлива съм, че трудът на всички тези хора се възнаграждава. Благодарна съм на всички, които са ми помагали през годините – на първия ми треньор, на президентът на федерацията г-н Инински, на близките и приятелите ми. Ще забравя някой и не искам да ми се обиди“, заяви Кръстева.

„За този мач се доверих изцяло на треньора си. Преди месеци загубих точно от нея в квалификацията. Това беше двубой на честта. Моят треньор изгради перфектна стратегия и успях да си излея цялата агресия от предишния двубой“, добави още тя.

Стойка Кръстева
Gulliver/Getty Images

Щастие, гордост и сълзи от радост в село Върбица след победата на Стойка Кръстева (ВИДЕО)

В първия рунд двете боксьорки стартираха предпазливо и държаха дистанция. Туркинята нанесе първия точен удар, след което Кръстева с добра комбинация пласира ляв и десен в тялото на съперничката си. След това пласира нов ляв в главата на Чакъроглу. Туркинята успя да отговори, но българката умело атакуваше. Равностоен рунд, в който двете разменяха удари, които попадаха в целта. Добрата новина бе, че съдиите отсъдиха в полза на Кръстева след финалния гонг, посочва gong.bg

Стойка Кръстева
Gulliver/Getty Images

Във втория рунд българката нанесе ляв прав в главата на Чакъроглу. Туркинята действаше агресивно, но получи предупреждение. Кръстева държеше дистанция и умело пласираше удари в тялото на съперничката си. Стойка добре контрираше и нанесе нов удар с ляв, а след това точно попадна и дясното круше. Бусе атакува в края на рунда, но Кръстева хладнокръвно завърши. Отлична новина и след края на втората част, тъй като съдиите отсъдиха в полза на българката.

Злато за България в Токио: Ивет Горанова стана №1

Стойка Кръстева
Gulliver/Getty Images

В третия рунд туркинята излезе с нагласата, че няма какво да губи и атакува гресивно от самото начало на рунда. Кръстева показа добра защита и пласира ляв в главата на Чакъроглу. Съперничката ѝ нанесе десен в главата на Стойка, но тя веднага контрира с отлична комбинация. Веднага след това Кръстева нанесе нов ляв в главата на туркинята.

Стойка Кръстева
Gulliver/Getty Images


Президентът Румен Радев поздрави Стойка Кръстева за спечеления златен медал за България на Олимпийските игри в Токио.

От институцията съобщават, че Радев е провел телефонен разговор с българската шампионка.

"Този успех, постигнат с усърден труд и безрезервна отдаденост, носи радост на целия български народ", заявил Румен Радев в разговора си със Стойка Кръстева. По думите на президента Стойка Кръстева е окуражаващ пример и вдъхновение за много млади български таланти, посветили се на спорта.

Председателят на Народното събрание Ива Митева пък изпрати поздравителен адрес до олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева. „Уверявам Ви, че завоюваната от Вас олимпийска титла донесе много радост не само на верните почитатели на Вашия спорт, но и на всички българи“, отбелязва тя.

„Вярвам, че волята, решимостта и куражът, с които влязохте в битките от олимпийския турнир, будят заслужено възхищение и у най-силните Ви противници. Днес Вие триумфирате и увенчавате със заслужено признание годините на упорит труд, себеотрицание и лишения“, пише председателят на парламента.

Ива Митева посочва, че големият успех на Стойка Кръстева – първата олимпийска титла в женския бокс, ще влезе в историята на българския спорт и пожелава на състезателката лично щастие и още много победи.