/ iStock/Getty Images
Сградите на съдебната власт ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден
Драконовски мерки препоръчва Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на административните ръководители в страната във връзка с коронавируса, който достигна и България, пише „Правен свят“. Вносители на предложенията са председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и Боян Новански.

Магдалинчев докладва точката, като припомни, че от вторник цяла Италия е под карантина във връзка с новото вирусно заболяване, както и че вече има издадени две заповеди на Здравното министерство във връзка с предприемането на мерки у нас за превенция от разпространяване на заразата.

Прокуратурата затвори врати за граждани заради коронавируса

Предложението на тримата кадровици е Съдийската колегия е да се отложат редовните съдебни заседания до един месец, както и Общите събрания за обсъждането и приемането на отчетните доклади за изминалата година. Да се преустановят обучения и семинари, искат още тримата кадровици.

Сградите на съдебната власт пък от своя страна ще бъдат дезинфекцирани по четири пъти на ден, а персоналът и работещите в съдебните палати ще спазват строги хигиенични правила.

Заради коронавируса: Караянчева спира депутатските командировки в чужбина, без външни лица в НС

И финансовият момент бе обсъден от кадровиците, като бе посочено, че за една съдебна сграда ще бъдат необходими около 1000 лв. за дезинфектанти и консумативи.