дете компютър
дете компютър / ThinkStock/Getty Images
Според национално представително изследване за онлайн поведението на децата в България, направено през 2016 година, процентът на децата, които използват интернет всеки ден, е нараснал до около 93 на сто. Данните от проучването бяха предоставени на кръгла маса за рисковете за децата в дигиталния свят, организирана от Държавната агенция за закрила на детето и УНИЦЕФ.

Всяко четвърто дете споделя с родителите си за живота си в мрежата

Българските деца ползват интернет от по-рано и го ползват по-често от всякога. Всяко пето дете е срещнало непознат след онлайн взаимодействие, а всяко десето дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание. Рисковете се увеличават с възрастта поради нарастващото използване на интернет, намалената родителска намеса и внимание.

Кога е нормално децата да имат профили в социалните мрежи? (ВИДЕО)

Според доклад на УНИЦЕФ за състоянието на децата по света през 2017 на тема "Децата в дигиталния свят" младите хора (на възраст 15-24 години) са най-свързаната онлайн възрастова група. В световен мащаб 71 процента от тях са онлайн, в сравнение с 48 процента от общото население. Един на всеки трима интернет потребители в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст. Децата имат достъп до интернет от все по-ранна възраст, като в някои държави е вероятно децата на възраст под 15 години да използват интернет колкото възрастните над 25 години, сочи докладът.

Всяко второ дете у нас първо се запознава с интернет, после с училището

В него се отбелязва, че смартфоните подхранват т.нар. култура на спалнята, като онлайн достъпът за много деца става по-личен, по-интимен и по-слабо контролиран.

Според доклада момичетата са по-склонни да се тревожат от насилието (27 на сто срещу 20 процента от момчетата). От нежелано сексуално съдържание се притесняват еднакво и двата пола - момичета (32 на сто) и момчета (33 на сто). Младите хора в страните с нисък доход са по-склонни да се тревожат от нежеланото сексуално съдържание (42 на сто срещу 16 на сто в страните с висок доход). Младежите от държави с нисък доход 2,5 пъти повече биха искали по-голям достъп до дигитални устройства.

Задържаха педофил, изнудвал момичета във Facebook

Научаването на неща за училище или за здравето се харесва от 40 процента от анкетираните в проучване на УНИЦЕФ.

Хубавото на свързаността е, че може да промени правилата на играта за някои от най-маргинализираните деца в света, като им помогне да реализират своя потенциал и прекъсне междупоколенческите цикли на бедност.
 
БТА