/ Thinkstock/Getty Images
През 2016 г. 50% от българските деца са влизали в интернет още преди да тръгнат на училище - този факт бе съобщен по време на научно-практическата конференция "Децата и медиите", съпътстваща 17-тия Международен семинар на фондация "Азия- Европа", която се провежда в СУ "Св. Климент Охридски".
 
"Всичко, което правим, е с мисъл за нашите деца, за тяхното образование, но и за тяхната безопасност при прилагането и използването на съвременните информационни и комуникационни технологии", заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.
 
Кога е нормално децата да имат профили в социалните мрежи? (ВИДЕО)

Целта на форума е да събере представители на научната общност, НПО сектора, политици и професионалисти, работещи в областите педагогика, образование, право, психология, журналистика, комуникации и високи технологии, които заедно да идентифицират проблеми и да предложат решения, свързани с темата.
 
Интернет тормозът - ежедневие за българския тийнейджър
 
Сред темите на форума са: "Формиране и развитие на дигитално-медийната грамотност", "Осигуряване на ефективна правна защита на интересите на децата при съвременната медийна среда", "Етични аспекти на проблема "Децата и медиите", "Медийна етика и медиен бизнес" и др.
 

Thinkstock/Getty Images


Внимание родители: Децата се запознават чрез интернет на все по-ранна възраст

"Обсъжданата тема е особено актуална, свързана е със съвременните комуникации, с интернет, които са вече част от учебните програми. Но по-важното е подрастващите да се научат да използват безопасен интернет, задължение на учителите и на обществото е да покажат на децата как става това, да ги предпазят от дебнещите опасности, заяви и изпълнителният директор на фондация "Азия- Европа" Карстен Варнеке.
 
Най-сериозните санкции за медиите са предвидени за нарушени права на децата, посочи представителят на СЕМ, но добави, че не е по-малка отговорността и на родителите. Въпросът е къде е тънката граница между правото на информация, обществения интерес и нарушаването на правата на децата.
 
Опасностите, които дебнат децата ни в мрежата
 

Thinkstock/Getty Images


"Децата вече в интернет с един клик могат да стигнат до каквато искат информация и трябва да се намерят тези нови механизми, които да предпазят децата от опасностите в мрежата, да ги защитим така, че те да пораснат пълноценни граждани", заяви представителят на СЕМ.
 
От Съвета на децата препоръчаха да се преразгледа съдържанието на медиите, за да не преобладават лошите, а добрите, позитивните новини. Бе отчетено също, че сред причините за агресията в училище са не само антипримерите, които медиите показват, но и разминаването между образователните стандарти и потребностите на децата.
БГНЕС