/ ThinkStock/Getty Images
Как от Смолян "Белите акули" се изправят срещу играта "Син кит"
Агресия в интернет или когато децата искат да се докажат пред останалите
93522
Агресия в интернет или когато децата искат да се докажат пред останалите
  • Агресия в интернет или когато децата искат да се докажат пред останалите
Основната грешка, която правят по-малките учениците в интернет, е да публикуват пост в социалната мрежа, който е достъпен до всички. Най-опасно за подрастващите е да постват хаштагове, които се асоциират с нашумялата опасна игра "Син кит".
 
Любопитството у учениците, съчетано със желанието им да се докажат пред останалите и да си вдигнат адреналина, е основното, което трябва да ни притеснява, когато говорим за агресия в интернет. Това разказа в интервю пред Дарик педагогът Светлана Стефанова, която е експерт по здравно образование в Регионалната здравна инспекция в Смолян и инициатор на първата у нас информационна кампания за рисковете от участието в нашумялата игра.
 
Оказва се, че местните ученици изцяло игнорират рисковете от негативни преживявания и не подозират за опасностите във виртуалния свят. Положителното е, че досега пострадало българско дете от играта няма, а в една от смолянските общини подрастващите са създали собствена група за противодействие на играта "Син кит", наречена от тях самите - "Белите акули".
 
Смъртоносна игра на контрол привлича опасно деца в интернет

Зловещата игра набра популярност след като в мрежата се появи информация, че е довела до смъртта на над 100 деца. Тя подканва за изпълняването на абсурдни мисии, повечето от които опасни за здравето и живота на участниците. Поканите за участие в "Син кит" са изпращани обикновено от непознати хора, информира Стефанова.
 
"Въобще не подозират, че нещо лошо може да им се случи в реалния живот, още по-малко във виртуалния. В желанието си да са по-атрактивни и интересни допускат грешки - създават незащитени профили, т.е. публикуват нещо, което е достъпно до всички. Особено по-малките често се изписват на 20-23 години изписват своите адрес и телефон", коментира тя.
 
По-големите пък се излагали на огромен риск като автоматично приемали стотици покани за приятелства, без значение дали познават човека отсреща или не.
 
"Както казват те, за да са "по-готини и популярни". При какъвто и да е проблем повечето от децата между 14 и 17 години заявиха, че предпочитат да го споделят с приятелите си отколкото с родителите си, с мотив, че очакват гневна реакция от възрастните", посочи тя.
 
Ще намалят ли критериите за защита на децата в медиите?

Местните подрастващи в момента се учат на няколко основни правила за безопасност в интернет пространството. Според Стефанова обаче тези съвети трябва да стигнат до всички български ученици, а не само до смолянските.
 
И обобщи по-важните от тях: "Какво е важно да знаят - че възрастта им, посочена в профила, трябва да е най-близка до реалната им, тъй като профилите на непълнолетните имат допълнителни защити; задължително да премахнат от приятелите си всички онези, които не познават лично; да не приемат покани за приятелства и да не отговарят на никакви съобщения и постове от непознати за тях хора. Профилът им в никакъв случая да не е публичен, а да може да се вижда само от приятелите; да премахнат всякаква лична информация, включително адрес, училище, телефон. Много е важно да не публикуват хаштагове, които се асоциират със "Синия кит", защото могат да привлекат вниманието на хора, които да започнат онлайн тормоз срещу тях. Ако някой се опита да ги тормози да използват функцията за блокиране и докладване на съответния профил".