Връзките между Франция  България ще задълбочават в рамките на ЕС
Връзките между Франция България ще задълбочават в рамките на ЕС / netinfo

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова се срещна с държавния секретар по европейските въпроси на Франция Жан-Пиер Жуйе, който е член на делегацията на гостувалия у нас френски президент Никола Саркози, съобщиха от кабинета на министър Грънчарова.

Обречени сме да задълбочаваме връзките между България Франция, трябва да издигнем отношенията си на ниво стратегическо партньорство в рамките на Европейския съюз, е заявила министър Грънчарова.

Двамата са се обединили около необходимостта от институционална реформа на ЕС, обсъдили са и идеята за формиране на "група на мъдреците".

Жуйе е подчертал желанието на Франция да постави на нова основа отношенията си със страните от Югоизточна Европа.

Разменяйки мнения по идеята на президента Саркози за създаването на Средиземноморски съюз, двамата събеседници са били единодушни, че е важно да се търси баланс между развитието на южното и югоизточното измерение на ЕС.

Министър Грънчарова се е информирала за приоритетите на френското председателство на Съюза, което ще започне в средата на 2008 г. Гостът е заявил, че обмисля самостоятелна визита в България и на свой ред е отправил покана към министър Грънчарова да посети Франция.

Френският парламент беше единственият, който ратифицира Договора за присъединяване на България към ЕС с пълно единодушие, се посочва в съобщението.