/ БГНЕС
Процедурата по вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов ще започне веднага след окончателното приемане на т.нар. малки бюджети (на НЗОК и на ДОО) и на републиканския бюджет за догодина. Това съобщиха представители на преговорните екипи на БСП и ДПС, които днес се срещнаха в парламента. Инициативата за вота е на социалистите.
 
БСП започва разговори за вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

Обсъждат се четири възможни теми - несправяне в борбата срещу корупцията, провал на политиката в сферата на националната сигурност и отбрана (предложения на левицата) и демографската криза и здравеопазването - на ДПС.
 
ПГ на БСП смята, че фокусът трябва да е върху несправяне с борбата срещу корупцията. Това, по думите на Жельо Бойчев, може да се отнесе и към националната сигурност, и към здравеопазването, и към демографската политика.
 

БГНЕС


Социалистите все пак си дават сметка, че гласовете на двете формации не стигат вотът да мине. Затова ще търсят широка подкрепа както в парламента, така и в българското общество, за да бъде постигната целта - сваляне на кабинета "Борисов"3. За да падне правителството са нужни гласовете на 121 от 240 депутати. Заедно - БСП, ДПС и "Воля", евентуално, биха събрали 116 гласа (80 - БСП, 25 - ДПС и "Воля" - 11).
 
Бойчев припомни, че левицата и Движението имат решение на своите висши органи, че правителството и водената от него политика е вредна и опасна за страната. Парламентарните групи са упълномощени да използват всички демократични средства за искане на вот на недоверие и сваляне на правителството, подчерта той.
 
Периодът за вот на недоверие не е избран случайно, смята премиерът

Преговарящите опозиционни партии са се съгласили, че такъв вот може да бъде искан за всяка една сфера от дейността на кабинета, но вот за цялостна политика ще даде възможност на управляващите в следващите шест месеца да не могат да бъдат атакувани.
 

БГНЕС


Приемаме темата за несправяне с борбата с корупцията, потвърди Йордан Цонев. Той добави, че ПГ на ДПС е получила задача от Централния съвет да "демонтира" този кабинет, защото е вреден за страната.
 
Нинова: В държавата на управляващите има спокойствие, а в истинската - протести

По думите му, провал има в здравеопазването, образованието - всички теми. Затова оставихме за следващата седмица нашите ръководни органи да решат, ако сменим темата "корупция", има и други - корупция и провал в сферата на националната сигурност - идея на БСП, ДПС предлага като възможни също провал на демографската политика или здравеопазването, разясни Цонев.
БТА