/ Дарик Добрич
ВМРО видя
96709
ВМРО видя
Директорката на градината Виолета Джарова обясни за тържеството
  • ВМРО видя
  • Директорката на градината Виолета Джарова обясни за тържеството
Ориенталски ритми и турски танци в детска градина "Щастливо детство" в Момчилград събудиха недоволството на ВМРО. От партията разпространиха клип от празник в детското заведение вчера, на който се вижда как децата танцуват на фона на турска песен. Според партията целият празник по повод настъпването на пролетта е преминал на турски език. Директорката на детската градина Виолета Джарова определи обвиненията на ВМРО като политическа постановка.

От партията искат незабавна проверка по случая в детската градина и оставки. Пред Дарик Антон Антонов, който е член на националното ръководство на ВМРО, обясни защо трябва да има спешна проверка на целия педагогически състав на детското заведение.

Отлъчвали деца от тържества в градината, за да не развалят насладата на другите

"Това, което публикувахме като видеоклип от детската градина в Момчилград се е случвало в почти всички общини в Кърджалийска област, а законът е достатъчно ясен - във всички детски заведения се преподава изцяло на български език. Там, където има достатъчно желаещи деца, се преподава на майчиният им език. Законът го е обрисувал и го е написал достатъчно добре. Оттук нататък ние искаме оставката на директорката на детската градина и на зам.-кмета по образованието", каза Антонов.

Директорката на детската градина Виолета Джарова отрече тържеството да е преминало на турски език и определи обвиненията на ВМРО като политически постановка.

Тя сподели, че няма притеснения относно тържеството. То било съчетано и с настъпването на пролетта, но самата програма била "Вечер на етносите". Изпълнени били три български народни танца, турски танц, руски танци, а програмата завършила с песен за България. "Населението ни тук е изцяло мюсюлманско, в градината няма нито едно етническо българче и е нормално при толериране на всички етноси да се изпълни и турски танц според мен", каза директорката на градината.

БГ учителка в Германия: Тук камери в градините са недопустими, дисциплина има

Тя категорично отхвърли тържеството да е преминало на турски език. "В цялото тържество не се е споменала турска дума. Имало е един танц на турски, което не е нещо нередно", каза Джарова.

Директорката напомни, че тя самата е етническа българка, а в градината от осем учители шестима са етнически българи.

В детска градина „Щастливо детство“ в Момчилград се обучават 130 деца от три до седем години, разпределени в пет възрастови групи. Виолета Джарова е директор на детското заведение от 1996 година.