/ Thinkstockphotos
Българска учителка, която работи в детска градина в Германия, е силно изненадана от вихрещия се месеци наред дебат за и против поставянето на камери в забавачките.

В България: Питат в детските градини искаме ли камери

От няколко месеца Наталия Андреева работи в детска градина в Дрезден, където поставянето на камери е дори немислимо. Не толкова, защото е незаконно, а защото няма причина.

„В нашата детска градина за седем деца отговаря една учителка. Сега се говори, че ще ги редуцират до пет. В българските две учителки трябва да гледат 20-25 деца. При нас има и деца със специални образователни потребности. За всяко едно от тях трябва да отговаря един възпитател“, обясни Наталия.

България е в топ 10 в света по тормоз в училище

По нейни думи няма проблемни деца. „Всички са изключително добре възпитани в семействата, като и градините имат своя принос за това. Например 4-годишни деца се хранят спокойно с лявата ръка. Сипват си сами в чиниите и след това си чистят. Ако някой не слуша, наказват го сам в друга стая. Това се случва без драми и всичко се оправя. Родителите са наясно и нямат проблем с това“, разказва българката.

Същевременно децата се възпитават много свободно – при специални и внимателно контролирани занимания, могат да играят дори с огън. Тя посочва, че камери няма как да бъдат поставяни в детските градини, защото това би се възприело като действие срещу личната свобода на децата и персонала и е забранено със закон.

детска градина
Thinkstock/Getty Images

Сигнали за насилие от страна на педагози и буйстващи деца няма. „Може би причината е в това, че семействата са спокойни. Хората са материално задоволени, посрещат нуждите си нормално и не са изнервени“, разсъждава Наталия.

Това, което силно я е впечатлило е, че в началото не можела да различи децата със специфични образователни потребности. „Те са интегрирани изключително добре и почти по нищо не се различават от останалите“, категорична е тя.

Колко често сме свидетели на агресия между деца и юноши?

Има и друга разлика между българските и германските детски градини и тя е в размера на таксите, които плащат родителите. Ако в България за едно дете цената е около 60 лв месечно, то в Дрезден самотна майка плаща по 130 евро в държавна забавачка.

„На цената се гледа като на нормална, защото, сметнете - квалифициран учител тук взима около 2-3 хиляди евро заплата. Такива са по трима в група“, посочва Наталия. Иначе в Германия има и денонощни детски градини, които обикновено се намират до болници и летища и са насочени основно към работещите там.

Обикновените забавачки работят от 6 сутринта до около 18 ч. Децата остават там за 6 до 8 часа. „Майките тук обикновено работят или по 4 или 6-часови смени и нямат необходимост децата им да остават в градините по-дълго“, каза още учителката.