/ ВМА
За поредна година Военномедицинска академия (ВМА) подкрепя инициативата за „Ден без загинали на пътя”, който отбелязваме днес (20 септември) и има за цел да се намали броят на пътно-транспортните произшествия с фатален изход.

„Войната по пътищата не спира, а черната статистика става все по-жестока. Според данните, всеки ден по пътищата на Европа загиват 70 души. Инициативата „Дни на безопасност” на ROADPOL се провежда за поредна година, като наследява добрите практики, отговорната мисия и посланията на TISPOL (Европейската мрежа на службите на пътна полиция), която се провежда в цяла Европа“, посочват от ВМА.

Тазгодишното послание е „Остани жив! Пази живота!“, а негови посланици са курсантите от първия випуск военни лекари, които предстои да се дипломират само след броени дни.

„Безопасността на движение по пътищата е споделена отговорност на цялото общество за опазване живота и здравето на всички участници в движението. По време на обучението си станахме свидетели на изключително травмиращи случаи – не само физически, но и психически. Част от тях предизвикани след миг невнимание или пък лекомислие. Ние сме избрали най-хуманната професия и вярваме, че личният пример е част от нашата осъзната гражданска отговорност“, споделят бъдещите медици под пагон.

Дните на безопасност на ROADPOL винаги се провеждат едновременно с Европейската седмица на мобилността на Европейската комисия от 16 до 22 септември. Идеята на организаторите е да покажат как може да намалим опасностите в движението по пътищата и да увеличим собствената си безопасност, независимо дали пътуваме с кола, мотоциклет, велосипед, електрически скутер или като пешеходци.

Автомобилът може да ни убие нас, но ние може да убием и други хора. Травматизмът на пътя е главната причина за смърт през последните години, коментират медиците от ВМА, където ежедневно постъпват пациенти след пътно-транспортни произшествия от цялата страна.

„Прекомерната скорост е основната причина за смъртта на пътя. От вас зависи да останете живи и да спасите животи, категорични са лекарите и призовават водачите да не се разсейват, докато са зад волана. Според данните, пешеходците имат 90% шанс да оцелеят след удар от превозно средство, движещо се с 30 км/ч, и по-малко от 50% шанс – при удар с 50 и повече км/ч“, посочват още от ВМА.

Обучението по първа помощ е кауза и за Военна болница. Провеждат се ежегодни курсове за представителите на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders”. Стотици са бойните санитари, обучени във ВМА да спасяват живот както на фронта, така и при бедствия, аварии и катастрофи в мирно време. Своето обучение завършиха и първите военни и цивилни парамедици.