В 14 часа днес изтече срокът, в който избраните за евродепутати и за представители в 50-ото Народно събрание трябваше да декларират пред ЦИК дали избират Брюксел или София. В момента ЦИК заседава, за да обяви разпределението на мандатите за българските представители в Европейския парламент.

Ето и кои са спрягани за новите български евродепутати,
според информация на БНТ.

enlightenedКоалицията ГЕРБ-СДС печели 5 евродепутатски места. След отказа на Росен Желязков да замине за Брюксел евродутатите от най-голямата партия за пореден мандат ще бъдат досегашните:

Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. А за първи мандат в Европарламента влиза главният секретар на СДС Илия Лазаров. Те всички се присъединяват към групата на Европейската народна партия (ЕНП).

Андрей Ковачев
БГНЕС

Емил Радев
пресцентър, ГЕРБ

Ева Майдел
БТА


enlightenedДПС получава три мандата. Би трябвало да влезе единият от двамата председатели на партията - Джевдет Чакъров, който води евролистата. Досегашният евродепутат и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючук и също досегашната евродепутатка Искра Михайлова.

Илхан Кючук
NOVA

Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП
darikradio.bg

Според информация на БНТ обаче Джевдет Чакъров е предпочел да остане в България и ако това се потвърди - то тогава евродепутат ще бъде Танер Кабилов, една от младите надежди на ДПС.

Източници на БНТ от Брюксел твърдят още, че Искра Михайлова също е предпочела да бъде депутат в българското Народно събрание и ако това се потвърди, тогава третият представител от ДПС в Европарламента ще бъде Елена Йончева, която и до момента беше там, но избрана с листата на БСП. Тримата евродепутати от ДПС ще бъдат част от групата на либералите.

елена йончева
Георги Димитров


enlightenedТретите са ПП-ДБ - техните места също са три, но при тях има и силен преференциален вот. Така се получава, че в Бюрксел заминават водачът на листата и бивш председател на Народното събрание Никола Минчев, който е получил достатъчно лични преференции. А другите двама ще бъдат Христо Петров и Радан Кънев. И двамата с преференции изместват Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова. Така от без представител в Европейския парламент остава "Да, България". До момента Радан Кънев беше част от групата на ЕНП и тъй като ДСБ е част от ЕНП, би трябвало да отиде там. Не е ясно обаче двамата от ПП - Никола Минчев и Христо Петров към коя група ще се присъединят - ПП декларираха желание, че искат да бъдат част от Либералите и вероятно ще отидат към тази група.

Никола Минчев
БТА

 

Христо Петров Ицо Хазарта
БГНЕС

 

Радан Кънев
БГНЕС

enlightenedТри места в Европарламента печели и "Възраждане". Там отиват Станислав Стоянов, досегашният журналист от БНР Петър Волгин и Рада Лайкова. На въпроса към коя група ще се присъединят, Волгин отговори:

"Тепърва предстои да се разбере, защото за първи път "Възраждане" ще има евродепутати в парламента. Така че ние и в момента водим разговори с представители на различни политически сили".

На въпрос кои, той отговори:

"Това ще го кажем когато приключат. И ако стигнем до разбирателство, се окаже, че сходствата между нашите партии са повече, отколкото различията, тогава бихме могли да направим нова група в Европейския парламент. Това е нашата цел"

enlightenedБСП досега имаше четирима представители в Европарламента, но вече те ще бъдат само двама - това са Кристиян Вигенин, който вече е бил евродепутат в по-предишен мандат, бил е и външен министър, и Румен Гечев. Ако някой от двамата се е отказал, тогава ще отиде Цветелина Пенкова, която беше евродепутат и до момента. Те ще се присъединят към групата на Социалистите и демократите.

"Има такъв народ" изпращат един представител и това най-вероятно е водачът на листата им Ивайло Вълчев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ