Ефектът от тези мерки е недостатъчен, защото не се спазват, смята математикът
„Съмнява ли се вече някой, че ще има вторичен пик? Видяхте ли какво стана“, написа във Фейсбук проф. Николай Витанов, станал популярен като математика на НОЩ /Националния оперативен щаб/.

„Вълната си се вдигна, както беше предсказано достигна пикови стойности през септември ( и около средата) и тръгна да си ходи - базовото репродуктивно число падна под 1 и стоя няколко дена така. След това, съгласно теорията на двойния пик, базовото репродуктивно число отново се вдигна над 1 - днес е 1.108“, отчита още Витанов.

И допълва: „Тръгна да си ходи вълната, но акълът на някои хора я спря. Резултат - тръгна да се оформя вторичен пик, но вие, които редовно четете тези сводки, никак не сте изненадани“.

„Имаме мерки, които могат да разрушат тази база и вторичният пик да не се надигне. Процесите в дълбините (и най-вече растящият брой области с дифузно разпространение на вируса) показват, че ефектът от тези мерки е недостатъчен. Защото не се спазват. Ако се спазваха, червеното трябваше да започне да намалява. Няма такова нещо“, пише още математикът.

„Виждате ли Видин. Грее в червено. А беше образцовата зелена област. Докато се направи карнавала там. Нали помните. Живей сега - сръбско, кебапчета и тъй нататък. Няма лошо. Ама плащай после - с надеждата, че кръчмаринът ще забрави. Но тоя кръчмарин е на небесата и той никога не забравя. Червеният цвят е повече от логичен - кръчмаринът си търси парата“, се казва още в съобщението.

„На картата на риска по нашата методология се вижда, че София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона на риска. Това ни крепи засега. Да повтаря пак - засега“.