"Имаме основания да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се около 1000, което не корелира на броя на постъпващите в болници и починалите". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на сутрешния блок на NOVA NEWS "Твоят ден". Той прогнозира, че пикът на настоящата вълна на заразата ще настъпи в средата на октомври.   

"Когато мен ме разкараха, хората си казаха: "Този досега ни караше да се ваксинираме, но щом го махат, няма да се ваксинираме - да видим какво ще стане", каза още професорът.

Нападнаха медици в мобилен пункт за ваксинация във Варна

Той коментира и закупуването от България на френската ваксина. "Тя е за много ограничен контингент хора, които няма да направят адекватен отговор с другите ваксини поради заболяване или провеждана терапия и по-лесно ще изградят имунитет към синтетичния й белтък", разясни специалистът.

България купува нова ваксина срещу COVID-19

Той бе категоричен, че служебното правителство не върви в правилната посока при борбата с пандемията, но той самият не искал да им пречи с критики. 

"През пролетта на 2020 г. бяхме на последно място по брой заболели в Европа. Защо казват, че сме се справили зле? Сега вече има ваксини, имахме и 120 спокойни дни и време за подготовка", смята той. И прикани служебният министър да внимава с решенията си, защото вреди много на здравеопазването. "Когато ние давахме брифинги, той е стоял по чорапи под юргана и се е пазел от коронавируса. Сега обаче той трябва да се справя", сподели Кантарджиев.