Ваксината е еднодозова антигенна и е алтернативен вариант за хора с противопоказания спрямо другите видове ваксини
България ще купи френската еднодозова ваксина срещу COVID-19 на "Санофи". Това реши служебният кабинет на първото си заседание днес. Правителството прие решение за одобряване закупуването на 10 000 дози от нова ваксина срещу COVID-19, произведена от Sanofi Pasteur SA и Glaxosmithkline Biologicals SA, съобщават от министерския съвет.

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този етап се очаква да не се използва за първична имунизация, а при преболедували или при ваксинирани с друга пандемична ваксина срещу COVID-19. Същата е алтернативен вариант за ваксинация при хора с противопоказания спрямо другите видове ваксини. Ваксината се съхранява при температурни условия между +2° и +8°С. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г.

С участието на страната в договора ще се осигури широко портфолио от ваксини срещу COVID-19. Заявяването на 10 000 дози от ваксината на Санофи/ГлаксоСмитКлайн ще позволи на България да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества