Математикът отчете: Омикрон още го няма, празниците идат. Яжте и пийте на воля, като дойде Новата година, ще го мислим тогава
Математикът проф. Николай Витанов прогнозира, че до края на годината смъртните случаи с потвърден коронавирус ще са над 30 000. „Днес бройката е 29 536“, написа той във Фейсбук профила си.

Той отчете, че при тази вълна на COVID-19 са починали 26.9% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. „Причина - недостатъчно обхватна ваксинация. Ама Делта вариантът бил по-малко смъртоносен от английския. Така де, но заразява повече и това компенсира. Пример - 3% смъртност при 2000 заразени е повече от 4% смъртност при 1000 заразени“, обясни професорът.

По думите му това важи и за Омикрон варианта, който се очаква да е по-заразен, но по-малко смъртоносен. „4% смъртност при 1000 заразени и по-малко от 1% смъртност при 5000 заразени“, написа още Витанов.

Витанов отчете, че новите случаи на COVID-19 са под 2000 на ден. И коментира: „Това е много добре. Гасим дифузното разпространение. А то като угасне, не е лесно да пламне пак. Тоест и да пламне пак, ще е догодина. Иначе казано - още един индикатор за спокойни празници. Средният брой нови случаи на ден а седмична база е 1647“.

Дифузното разпространение е почти спряно. „Дръжте така още и тази седмица. После сядате на трапезата покрай празниците, хапвате, пийвате и казвате на Омикрончо: Късно е чадо да ми развалиш рахата. Ще си изкарам празниците, пък после ще се разправям с тебе“, коментира математикът.

Карайте си спокойно празниците. Тотален локдаун до края на годината - няма да има. Сметките показват, че не се очаква да сме идиоти като цяло, тоест с голяма вероятност няма да си причиним големи неприятности за празниците“, смята Витанов.

И заключи, че прогнозата е благоприятна. „Омикрон още го няма, празниците идат. Яжте и пийте на воля, като дойде Новата година, ще го мислим тогава. Вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща“.

Той отново прогнозира бавно разтоварване на здравната система. „Виждате, че броят на активните случаи се очаква да намалява бавно. Както виждате, очакванията ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината, се сбъдват“, отчита математикът.

Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. „Да отбележа, че понеделнишките прогнозни карти са най-оптимистични. Ситуацията полека се подобрява. Картата показва индикации, че жълтата зона ще започне да се разширява в западна посока. Това е добре. София-град държи положението и се очаква да е на ниво 3. Това е добре. Добре е, че и другите области с много население като Пловдив и Варна са на ниво 3. Добре ще да е да има повечко области на ниво 2. Броят на такива области се очаква полека да нараства“, пише още Витанов.